info@mavericktransport.hu

Keressen minket bizalommal!

+36 30 935 5986

KIZÁRÓLAG MUNKANAPOKON HÍVHATÓ! 8-18 óráig

80 Éve Vezették Be A Jobb Oldali Közlekedést Magyarországon

1941. július 6-án vezették be itthon a jobb oldali közlekedési rendszert.
A közlekedési tárca 1939 júniusában már határozott a változásról, de a bevezetés a háború miatt két évet tolódott.

A változás még nem érintette Budapestet, a fővárosban néhány hónappal később, november 9-én álltak át az új közlekedési rendre.

A bal oldali közlekedés eredetéhez számtalan, nem bizonyítható legenda kapcsolódik. Akad olyan vélemény, amely szerint már a régi rómaiak is az út bal oldalán közlekedtek, hogy – mivel az emberek többsége jobbkezes – veszély esetén gyorsan elő tudják rántani fegyverüket.

Hasonló megfontolásból a középkori szekerek és a hintók is a bal oldalon közlekedtek, hogy a vezetők ostort tartó keze szabadabb legyen.

Az erre vonatkozó első írásos anyag az 1300-as évek elejére datálódik, VIII. Bonifác pápa bullája azt tanácsolta a Rómába tartó zarándokoknak: jobb kézbe fogott karddal utazzanak, mert így jobban tudják magukat védeni.

A közlekedés rendjén a 19. század elején az annyi mindent megreformáló Napóleon francia császár változtatott. Egyesek úgy vélik, azért, mert ő maga balkezes volt, mások szerint azért, hogy az általa meghódított országokban ne úgy közlekedjenek, mint Angliában, megint mások szerint azért, hogy jobbra igazodó katonái meglephessék az ellenséget.

Jobb oldali közlekedés Európában

Európában a jobb oldali közlekedésre történő átállásban Napóleonnak komoly szerepe volt. Az általa meghódított területeken a XVIII. század végén bevezette a jobb oldali közlekedési rendet. Rossz nyelvek szerint döntésében szerepet játszott balkezessége, valamint a tény, hogy az ősellenség Angliában bal oldali közlekedés volt. Akárhogy is, az általa elrendelt jobb oldali közlekedési rend megmaradt ezekben az országokban a francia csapatok kivonulását követően is.

A szokás pedig a későbbiekben elterjedt számos Európai országban, köztük Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Lengyelországban. Európában hazánk utolsó előttiként állt át a jobb oldali közlekedésre – a svédek voltak az utolsók 1967-ben.

Akár a jobb, akár a bal oldalon kell közlekedni, számunkra nincs lehetetlen!
Bérelj nálunk buszt és irány a nagyvilág!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Ford Tourneo Custom Titanium Webséta